Het verhaal van D3aak

Het verhaal van D3aak begint bij Boyan Slat. Toen Boyan begon de plastic soep uit het water te halen – super cool – kwam de volgende vraag: wat doen we er mee?

Leon, founding father van D3aak, besloot zonder enige remmende kennis een boot te gaan maken van dat plastic… Super slecht idee: dat kan helemaal niet. ‘Plastic’ is een containerbegrip. Het bestaat uit heel veel soorten materiaal en het is ontzettend slecht te recyclen. 

Maar Leon begon gewoon. We kunnen Leon ‘koppig’ noemen. En dat deden we dan ook de afgelopen jaren. Inmiddels kiezen steeds meer mensen voor de term ‘doorzetter’. Leon vond zijn weg naar HB3D uit Haarlem – inmiddels Amsterdam. HB3D hielp hem de eerste prototypes te ontwerpen en de romp te printen. 

Dat was lastiger dan gedacht. Om een romp te printen moet je rondingen hebben. 3D printers maken die wel, maar de kiel wordt dan dunner dan bv de rand. Dus moest er 5D printing worden uitgevonden en geprogrammeerd. Voor zover we weten is HB3D – lang leven ‘koppig’ – tot op heden de enige ter wereld die dit kunnen en doen

Het verhaal van D3Aak. Waar is het begonnen? Hoe is het idee ontstaan voor een geprinte sloep van afvalplastic?

Na vele prototypes en 6 jaar puzzelen, geld sprokkelen, gedoe, etc was het eerste varende exemplaar klaar begin 2022. Maar ook toen was het nog niet goed genoeg om deze boot commercieel te verkopen. 

Er is een jaar doorgewerkt. Er moest een sokkel meegeprint worden die later weer weg wordt gesneden. Boven en onderschip werden los geprint en aan elkaar ‘gelast’ (zonder chemische troep), de vaareigenschappen moesten nog wat beter, het interieur was niet handig… 

Pas Q3 2022 hadden we een romp waar we WEL helemaal blij mee waren. Okay. Varen. Oh nee… afbouwen. Interieur, ophanging motor, kikkers en stootrand… allemaal zo duurzaam mogelijk. Puzzel na puzzel na puzzel. 

En nu ligt ze er. Trots. Prachtig is ze. Groot en oersterk. Heerlijke vaareigenschappen. Een genot om op te varen. Duurzame fun. We kunnen er nu enkele tientallen per jaar maken. En dat gaan we ook doen. 

Klaar? Nee. Zeker niet. De techniek haalt ons steeds weer in. En dat was exact de bedoeling. Inmiddels is er een partij die afvalplastic (dus wel die plastic soep of afvalberg) omzet naar olie welke je weer kan omzetten naar een veel beter plastic welke NIET uit elkaar valt in microplastics. Hoe we dat gaan gebruiken? Houd ons nieuws in de gaten. 

Vind je dit een tof verhaal? Geloof je wat wij geloven: “er mag geen afval plastic meer zijn en we moeten verder werken aan het verwijderen van plastics uit het milieu”. Cool. Dan hebben we een taak voor je. Koop een D3aak van ons en ga lekker varen! Het is naar, we weten het… Maar doe het voor de planeet. We zijn je dankbaar. Jouw geld gaat ons helpen ALLE boten op deze planeet van afval te maken. En: volledig circulair. Dat is onze droom. Koppig? We zullen zien… 

Zie je zo’n D3Aak wel zitten? Plan dan een proefvaart bij ons in. We laten je graag zelf ervaren hoe geweldig en comfortabel een D3Aak is. Kom ervaren om overtuigd te raken!

Proefvaren