3D-printen wordt normaal!
Dat 3D printen steeds normaler wordt bewijst Cead! Ze winnen er zelfs prestigieuze prijzen mee.
Het is een bijzonder moment na zeven jaar van ontwikkeling – de allereerste officiële D3Aak is een feit! Deze fantastische sloep vaart nu vrolijk rond, maar de weg naar dit moment zat vol uitdagende obstakels. Laten we teruggaan in de tijd, naar het jaar 2017, waar het avontuur van de D3Aak begon bij Leon en zijn geweldige idee.
In 2017, toen de hele wereld zich steeds meer zorgen ging maken over de plastic soep, kreeg Leon het idee voor de D3Aak. Geïnspireerd door de baanbrekende inspanningen van Boyan Slat, die met zijn geweldige Ocean Cleunup project het vele plastic uit de oceaan haalde. Maar wat gebeurde er met al dat plastic uit de oceanen? Dat ging de vuilnisbelt op of de verbrandingsovens in… Niet best. Dus besloot Leon dat er een duurzamere en creatievere aanpak nodig was om al dat plastic op een verantwoorde manier te verwerken. Zoiets als een sloep gemaakt van gerecycled plastic.
Het jaar daarop, in 2018, vond Leon een partner die zijn visie deelde. Samen begonnen ze het concept uit te werken en al snel hadden ze een werkend prototype in handen. Dit leidde tot de oprichting van de Boat Print Company, waar experts uit verschillende vakgebieden samenkwamen om de watersportwereld duurzamer en innovatiever te maken.
In datzelfde jaar gingen we een samenwerking aan met HB3D om het ontwerp te testen, te optimaliseren en geschikt te maken voor 3D-printen. Ook sloegen we de handen ineen met BV Europe 90, die gerecycled materiaal leverde voor belangrijke onderdelen zoals de kuip, kiel en het roer. De samenwerking bloeide op en de innovatie van de D3Aak maakte grote vooruitgang.
Het jaar 2019 bracht nieuwe uitdagingen en leermomenten met zich mee. Hoewel we oorspronkelijk van plan waren om de boot binnen een jaar te water te laten, kwamen we er al snel achter dat dit té ambitieus was… Dus bijstellen en blijven doorgaan. Gelukkig kwamen we in contact met ervaren scheepsontwerpers van Skipshelling Blom, die gespecialiseerd waren in het ontwerpen van Aak-boten en het maken van 3D-tekeningen.
Om de prestaties van de D3Aak, dé elektrische sloep, te verbeteren, gingen we in 2019 een samenwerking aan met een fabrikant van podmotoren. Hierdoor konden we de boot naar nieuwe hoogtes tillen. Tegelijkertijd namen we deel aan de BMC Challenge, een wedstrijd die ons doorzettingsvermogen en technische vaardigheden op de proef stelde.
Het jaar 2020 bracht een bijzondere erkenning voor het D3Aak-project. We ontvingen een officiële brief van de koning. Vanaf het prille begin had Leon het stoere model van de lemster aak in gedachten. Een van die stoere aken is eigendom van Prinses Beatrix – de Groene Draeck. Onze D3Aak is dus deels geïnspireerd op haar jacht. Om volledig open en eerlijk te zijn, besloot Leon om de stoute schoenen aan te trekken en toestemming aan de koning te vragen om zijn eerste productielijn van D3Aaken de Groene D3Aak te noemen. En ja hoor, de koning heeft ons zijn zegen gegeven.
In datzelfde jaar bundelden D3Aak en Finsulate hun krachten. Finsulate, bekend om hun “haartjes kriebel boot” antifoulingtechnologie, voegde een extra laag duurzaamheid toe aan de D3Aak. Het partnerschap bleek vruchtbaar en zette hen op weg naar verdere verbeteringen.
In 2021 maakte HB3D spannende vorderingen door niet alleen 3D-printen, maar zelfs 5D-printen te introduceren. Met deze innovatie konden we complexere en duurzamere onderdelen creëren voor de D3Aak. Een geprinte sloep van gerecycled plastic leek steeds meer vorm te krijgen.
In 2022 was het eindelijk tijd om het eerste prototype te water te laten. Hoewel dit een belangrijke mijlpaal was, begon het optimalisatieproces meteen. Het team werkte onvermoeibaar om het prototype verder te ontwikkelen en de eerste echte D3Aak te creëren.
En nu, in het jaar 2023, is de eerste D3Aak eindelijk volledig ontwikkeld en klaar voor de verkoop. Het avontuur dat zeven jaar geleden begon met een idee heeft geleid tot een buitengewone prestatie. De D3Aak belichaamt waarden zoals duurzaamheid, innovatie en doorzettingsvermogen.
Door gebruik te maken van gerecycled plastic, hebben we een eerste duurzame, geprinte sloep gecreëerd. En dat is terug te zien in zijn kleur. Leon en het team hebben bewezen dat zelfs de heftigste stormen overwonnen kunnen worden als je vasthoudt aan je visie en gelooft in de kracht van samenwerking en innovatie.
Benieuwd geworden hoe duurzaam een D3Aak is? Lees dat hier!
Dat 3D printen steeds normaler wordt bewijst Cead! Ze winnen er zelfs prestigieuze prijzen mee.
Waar Leon ook gaat; hij vindt overal toekomstige grondstoffen voor onze circulaire D3Aak. Dit keer vond hij afvalplastic op het…
Met je bedrijf een duurzame koers varen? Het profiel groener maken een investeren in een duurzame ontwikkeling? Ontdek nu de…